ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ

ΑΚΡΩΤΗΡΙ  ΘΗΡΑΣΣυντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντινόπουλος

Επιστημονική επιμέλεια : Χρίστος Ντούμας (καθηγητής αρχαιολογίας)

Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς

Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Βιογραφικό) Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (Βιογραφικό)

Ένα αληθινό παραμύθι, τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων

Μια φορά κι έναν καιρό, στα πολύ παλιά τα χρόνια, πάνω από τριάμισι χιλιάδες  χρόνια πριν, σε μια πολύ καλά οργανωμένη και δίκαιη πόλη, στο πιο νότιο ακρωτήρι ενός πανέμορφου νησιού, ζούσε μονιασμένη κι ευτυχισμένη μια κοινωνία ανθρώπων καραβοκύρηδων, που ταξίδευαν στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου μεταφέροντας πραμάτειες, στολίδια και γνώση, απ’ τον ένα τόπο στον άλλο. Έτσι κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι και σε υλικά αγαθά αλλά και στο νου τους και στο πνεύμα τους.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να άρχιζε το παραμύθι της η γιαγιά, διηγούμενη στα εγγονάκια της – που θα την κοίταζαν με γουρλωμένα μάτια κι ανοιχτό στόμα – το τι γινότανε στην άκρη της νοτιότερης χερσονήσου της Σαντορίνης, πριν από τριάμισι χιλιάδες χρόνια. Μόνο που τα λόγια της δεν χρειαζόταν να είναι βγαλμένα από κάποιου την φαντασία, για να κρατάνε ζωηρό το ενδιαφέρον των παιδιών. Από την στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη του Μαρινάτου, του πρώτου αρχαιολόγου που έσκαψε στο τόπο αυτό, δηλαδή το 1967, ακούμπησε στην πολυβασανισμένη από τους σεισμούς και το ηφαίστειο γη της Θήρας, στο νοτιότερο σημείο της, κοντά στο χωριό Ακρωτήρι, ξεπήδησαν από τα σπλάχνα της τέτοιοι θησαυροί, που η αξία τους δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί σε χρυσάφι και γι’ αυτό είναι πολύ πιο σπάνιοι και ακριβοί.

Όλον αυτόν τον απίστευτα θαυμαστό προϊστορικό πολιτισμό, που τόσο πρόσφατα ήρθε στο φως, θα ξεδιπλώσει μπρος στα μάτια μας, ο βοηθός του Σπυρίδωνα Μαρινάτου και Διευθυντής των Ανασκαφών του Ακρωτηρίου Θήρας από το 1969 μέχρι σήμερα, Ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου  Αθηνών κύριος Χρίστος Ντούμας μαζί με τους συνεργάτες τους, ξεναγώντας μας στον καλύτερα διατηρημένο προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει στον κόσμο. Θα μας μιλήσουν και θα μας δείξουν τα μοναδικά ευρήματα που βρίσκονται στα διάφορα μουσεία και τις αποθήκες, τα σπίτια και τις καταπληκτικές τοιχογραφίες τους, τον τρόπο ζωής τους, το πώς ντυνόντουσαν, τι τρώγανε, τα διάφορα επαγγέλματά τους και γενικά την οργάνωση και τον σπάνιο πολιτισμό τους, που μοιάζει πιο πολύ σε παραμύθι, παρά σε επιστημονική έρευνα και έχει καταπλήξει την ανθρωπότητα, ταυτίζοντας την αρχαία Θήρα με τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος. Τέλος θα μας δείξουν πώς χάθηκε αυτός ο πολιτισμός απ’ την φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου – μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου – το 1700 π. Χ. 

Κακαβιάς Παναγιώτης

Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ όπου πήρε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ σχολών κινηματογράφου για την μικρού μήκους ταινία του ΦΥΓΗ το 1982.

Σκηνοθέτης σε πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ). Περισσότερα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 2106654752

E-mail: kakavias@otenet.gr
Πλουτάρχου 2, Γέρακας, Αττική, Τ.Κ. 15344