Ε. Χ. Γονατάς

Ε. Χ. ΓονατάςΣυντελεστές

Σκηνοθεσία:  Μιχάλης Λυκούδης

Έρευνα - Κείμενα - Αφήγηση: Αναστασία Νάτσινα

Κάμερα - Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης

Παραγωγή: Μιχάλης Λυκούδης και Ερευνητική ομάδα “openLit-Ανοιχτή Λογοτεχνία”, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2006 

Ο Ε. Χ. Γονατάς (1924-2006) κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική λογοτεχνία ως ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής. Η αποχή του από τη δημοσιότητα και η ιδιοτυπία των κειμένων του δυσκόλεψαν αρκετά την απόλαυση του έργου του από ένα ευρύτερο κοινό αλλά και την αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στα γράμματα. Η μικρή αυτή ταινία, που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με αντικείμενο τη βελτίωση της διδασκαλίας της λογοτεχνίας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον συγγραφέα και μεταφραστή σε ένα μεγαλύτερο κοινό και να διευκολύνει την κατανόηση του παράδοξου, αλλά και τόσο γοητευτικού, έργου του.  

Στην ταινία περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με τους Γιάννη Δάλλα (ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας) και Αιμίλιο Καλιακάτσο (τυπογράφο και υπεύθυνο των εκδόσεων ‘στιγμή’, σταθερό συνεργάτη του Ε. Χ. Γονατά). Χρησιμοποιήθηκαν επίσης αποσπάσματα συνεντεύξεων του συγγραφέα από την ταινία της Εύας Στεφανή «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά». 

Κακαβιάς Παναγιώτης

Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ όπου πήρε και το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ σχολών κινηματογράφου για την μικρού μήκους ταινία του ΦΥΓΗ το 1982.

Σκηνοθέτης σε πολλές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ). Περισσότερα

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: +30 2106654752

E-mail: kakavias@otenet.gr
Κυβέλης 10, Γέρακας, Αττική, Τ.Κ. 15344